Öfke Kontrolü ve Öfke ile Başa Çıkma Yöntemleri

Öfke Kontrolü ve Öfke ile Başa Çıkma Yöntemleri

Neler Okuyacaksınız?

Öfke Kontrolü Nedir?

Öncelikle öfke nedir diye bakarsak kişinin duygusal karmaşıklığı sonucu ortaya çıkan ve kişiyi abartılı bunalımlara sürükleyen bir yapıdır. Bu alanda devreye giren öfke kontrolü ise kişinin öfkesine hakim olmasına yardımcı olan bir görev görür. Böylelikle ani ve düşünmeden hareket etmenin de önüne geçilir. Kişisel mekanizma bazı olumlu davranışlar ile uyarılıp kişinin duygularını kontrol etme gücünü kendisine verir. Özellikle öfkesini toplum içinde kontrol edemeyen ve anında açığa çıkaran birçok kişi vardır. Bunlar için devreye giren terapiler ile beraber kişinin duygusal değişim yönünden kontrol edilebilmesi sağlanır. Öfke kontrolü ile toplum içinde büyük çaplı sorunların da önüne geçilir. Bu tür kontrol terapileri için yaş sınırı yoktur. Her yaş grubu için genel geçer terapiler sadece kişiden kişiye değişen seanslarla ve değişen süreçlerle sunulur.

Öfke kontrolü sağlandığı zaman her alanda kişiye olumlu dönüş yapar. Ani ve abartılı bir kavganın önüne geçilmesinde bile etkili olur. Özellikle ani çıkışlar dönüşü olmayan hareketlere kadar kişiyi sürükleyebilir. Bu tür durumlara karşı öfkesini öğrenilmiş olan belirli yollarla bastıran birey oluşacak olan kötü gidişatın yönünü de bir anda değiştirebilir. Öfke birçok sebepten ötürü ortaya çıkan bir durumdur. Önemli olan bunu kontrol altında tutmaktır. Kişi haksızlığa uğradığını bilse dahi öfkesini kontrol altında tutarsa daha büyük sorunların da önüne geçer. Bu tutumu özellikle iş ortamında kişisel birçok faydayı bireye sunar.

Öfke Kontrol Bozukluğu Belirtileri

İnsanlar arasında yaygın olarak görülen öfke bozukluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişi aşırı stres hali ve gerginlik hisseder.
  • Kalp atışlarında hızlanma ve adrenalin görülür.
  • Kan basıncı artar.
  • Düzensiz nefes alıp vermeye başlar.
  • Bir eşya ya da kişiye vurma yada tekme atma gibi şiddet gösteren hareketlerde bulunabilir.
  • Diğer bireylerle normal bir iletişim kuramaz.
  • Sabırsızlık içindedir.
  • Yüksek sesle ya da bağırarak konuşma halindedir.

Öfke Kontrol Testi

Öfke kontrolü, öfkeden doğan kişinin üzüntü, sıkıntı ve korkularını içine alan duyguların büyük sorunlara neden olmaması için devreye giren bir uygulamayı temsil eder. Genellikle birçok duyguyu insan kontrol edemez. Öfke kontrolü sağlama konusunda zorlanan birçok kişi vardır. Bunun için kişinin ne derece öfkeli olabileceği ölçülür. Bu ölçümler psikologlar tarafından yapılır. Öfke kontrol bozukluğu testi kapsamında kişiye sorulan sorular ve alınan tepkiler sonucu kontrol adı altında ortaya çıkarılmış olur. Özellikle öfkesini kontrol etmekte güçlük çekenler için test risk durumu en üst seviyede olacak şekilde oluşum gösterir.

Öfke kontrolü altında kişisel yönden kendini kontrol edenlerde bulunan özellikler vardır. Bunlar;

  • Kişide var olan özgüven duygusu
  • Duygularından emin olup kendini bastırmak
  • Zaaflarını bilip ona göre davranmak
  • İyi niyetini her zaman ön planda tutmak
  • Her zaman ikinci bir alternatif olacak şekilde düşünmek
  • Kendisiyle ilgili öz eleştiride bulunabilmek
  • Ön yargılı davranmaktan her zaman kaçınmak

Tüm bunlar kişisel anlamda bireyin öfkesini kontrol etmede etkileyici rol oynar. Bu vasıflara sahip bir birey için kontrol gücü her zaman elinde olur.

Psikolojik Danışman Desteği

Öfke kontrolü konusunda güçlük çekenler için devreye psikolojik danışmanlar girer. Çoğu kişi duygularını ya da kendini tam olarak tanıyamayabilir. Bu kişiler kendi kendini yönetme gücünden de eksik kalmış olabilirler. Bu gibi durumlarda destek almak amacıyla devreye psikolojik danışmanlar girer. Danışman aracılığı ile kişi öfkeli olduğu anda nasıl davranacağını bilir. Kendi kendini yönetme gücünü elde eder. Özellikle iş sektöründe çoğu kişide öfke kontrolü yoktur. İş sektörü hassas bir alanı temsil ettiği için bu alanda kişinin kendine hakim olup duygularını bastırması ona avantaj olarak dönüş yapar.

 

öfke kontrolü nasıl sağlanır

Öfke Kontrolü Terapisi ve Tedavisi

Öfke kontrolü kişinin yaşamını zorlaştırabilir. Bu yüzden tedavi edilmesi gereken bir alanı temsil eder. Öfke kontrolü tedavisinde psikologlar ilk etapta net ve iyi iletişim kurarak kişiye yardımcı olur. Ayrıca bu öfke çoğu zaman kişinin arka planda kalmış yaşamından da kaynaklıdır. Bu sorunun bulunup ortaya çıkarılması sağlanır. Kökten bir çözüm için ana soruna odaklanılır. Daha sonra kişinin öfkenin hangi derecede olduğu saptanır. Kişi öfkelendiği zaman ne yapması gerektiği ona öğretilir. Böylece kişi öfke anında kendi kendini kontrol etme gücüne sahip olur. Birkaç terapi ile kişi tedavi edilebilir.

Öfke Kontrolü Kitap

Bu alan içinde kişisel tedavi olarak öfke kontrolüyle alakalı kitaplar da bireye yardımcı olur. Yoğun iş temposuna sahip olan kişiler çoğu zaman psikolojik danışmanlara gidemez. Bazı kişiler de çekindikleri için gitme gereği duymaz. Bu gibi durumlarda devreye konu ile ilgili kitaplar girer. Eğitici kitaplar arasına giren bu yapıtlar kişinin öfke anında ne yapması gerektiği hakkında bilgiler sunar. Kitaplar da tıpkı danışmanlar gibi çoğu zaman etkili ve tesirli sonuçlar verir. Özellikle ihtiyaç duyulduğu anda yardımcı bir üründür. İçeriği tamamen öfke kontrolü ile detaylı olacak şekilde aktarılan bilgilerle doludur. Üstelik okurken sıkılmanıza bile gerek kalmaz.

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Bunun için birçok yol vardır;

  • Öncelikle öfkenin farkına varıp bunu bastırmaya çalışmak kontrol için gerekli bir durumdur.
  • Öfkeli olunduğu zaman kişi birçok konuyu farkında olmadan abartıp büyütebilir. Özellikle bunun bilincinde olup konu tekrar gözden geçirilebilir.
  • Öfkeli insan baskın cümleler kurar. Bunlardan biri olan “hiçbir zaman” gibi cümleler kurmak kişiyi daha da öfkelendirir. Bu cümlelerden uzak durulmasında da yarar vardır.
  • Öfke anında kişi bilmeden her şeyi yapabilir. Öncelikle temposunu yavaşlatıp hızlıca nefes alıp vermeli. Yaptıklarını gözden geçirdiği zaman birey doğru olanı anlayacaktır.
  • Öfkeli anda bulunulan ortamda kasvetli ve boğucu gelir. Üstelik bu alanlar kişinin daha çok üzerine gelir. Bu gibi durumlarda anında bulunulan ortamdan uzaklaşılmalı. Böylece farklı bir alanda öfkesiyle alakalı kişi kendini toparlayıp doğru sonuca ulaşabilir.
  • Öfke kontrolü her zaman kişiyi içine çeken bir alandır. Bu alanda birçok stres durumu da ortaya çıkar. Bu stres durumlarına karşı kişinin kendini yatıştıracak cümleler kurması gerekir. Buna kendini motive etme de denilebilir.

 

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published.