Duygu Regülasyonu – Duyguların kontrol altına alınıp ona göre hal ve davranış sergilemek duygu regülasyonu nedir sorusunun kısa bir cevabı olacaktır. Bu davranış biçiminin çocukluktan hatta bebeklikten itibaren kazanılmaya başlanması, çocuğun ileride duygularını daha kolay kontrol edebilmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu oluşumla birlikte çocuğun ilerde daha sakin bir yapıda olmasının da temelleri atılmış olacaktır.
İnsanlar yaratılış gereği sürekli bir duygu ve düşünce halindedirler. Bu duyguları kötü veya iyi diyerek anlamlandırmak doğru değildir. Sadece düşünüldüğünde bizi üzen psikolojimize zarar veren düşünceleri başka yöntemlerde değiştirmek sağlıklı bir düşünce yapısının oluşmasını sağlayacaktır. Duygu ve düşünceler zamanla değişebilmektedir.
İstediği oyuncak alınmadığında çocuk bağırıp ağlamaya başlayacaktır. Çocuk sussun diye istediğini alıp eline vermek yanlış bir davranış olacaktır. Çocuk kendi duygusunu yönetemeyecektir. Nasıl olsa her ağladığımda istediğimi yaptırabilirim düşüncesiyle, bir şey istediğinde hemen ağlayıp bağırmaya başlayacaktır.
Anne ve babanın bağırıp azarlamak yerine sakin bir ifadeyle o oyuncağı neden alamayacağını anlatması gerekmektedir. Anne ve babasının sakin bir şekilde kendisiyle konuştuğunu gören çocuk sakinleyecektir. Bu duyguların yönetiminde bir örnek niteliğindedir.
Neler Okuyacaksınız?
Çocuklarda Duygu Yönetim Becerisi Nasıl Kazanılır?
Duygu regülasyonu bozukluğu önlemede en önemli dönemlerden bir de çocukluk dönemidir. Çocukluk döneminde kazanılan birçok davranış ve duyguları yönetme becerisi, ileriki zamanlar için çok önemli bir adım olacaktır.
- Çocuklara kendi duygularının nasıl olduğunu ve ne olduğunu açıkça ifade etmek onların duygularını tanımaları açısından önemli bir durumdur.
- Çocuklarda birlikte düşünerek sorunlara birlikte çözüm bulmaya çalışmak onların duygularının yönetiminde önemli bir faktördür.
- Çocukla yaşanılan durumu yani çocuğun duygusunu yönetme becerisine sahip olmadan sergilediği davranışları, günlük normal akış içerisinde değerlendirmek gerekmektedir.
- Çocuğun sizin duygularınızı nasıl yönettiğinizi fark etmesini sağlayın. Anne ve babadan gördüğü şekilde olaylara yaklaşan çocuklar onları örnek alacaklardır.
- Çocuğun kendi duygularını yönetmesini sağlayın. Birlikte mantıklı sebeplerle duyguları yönetmek onların ikna olmalarında önemli bir etken olacaktır.
Duygu Regülasyonu Ölçeği
Duygu regülasyonunu doğru değerlendirmek için otuz altı maddeden oluşan bir test yapılır. Kişilerin duygularını kontrol edebilmede yaşadıkları zorlukları değerlendirmek amacıyla Gratz ve Roemer (2004) tarafından “farkındalık”, “açıklık”, “kabul etmeme”, “stratejiler”, “dürtü” ve “amaçlar” olmak üzere 6 faktörden oluşan bir ölçek hazırlanmıştır.
- Farkındalık : Verilen duygusal tepkilere karşı farkındalığın olmaması,
- Açıklık : Duygusal tepkilerin açıkça ifade edilmemesi,
- Kabul edilmeme : Verilen duygusal tepkilerin kabul edilmemiş olması,
- Dürtü kontrolü : Duyguları ifade ederken dürtülerin kontrol edilememesi,
- Amaca yönelik davranabilme : Bir şekilde davranış sergilenirken hangi amaçla bu davranışın sergilendiğinin anlaşılmasında yaşanan zorluk,
- Strateji : Duyguların düzenlenmesinin sınırlı şekilde olması, istenilen gibi olamaması,
Bu konuda Hatice ECİRLİ ve Hülya Gülay OGELMAN’ın UHBAB (Uluslararası Hakemli Beşeri ve Akademik Bilimler Dergisi) nde yayınlanan geniş açıklamalı dökümanı da buradan inceleyebilirsiniz.
Bir diğer önemli araştırma da Yakın Doğu Üniversitesi’nde yapılan yüksek lisans tez çalışmasından. Duygu Regülasyonu hakkındaki bu makeleye de göz atın. http://docs.neu.edu.tr/library/6841569818.pdf
Ergenlerde Duygu Regülasyonu
Ergenlerde duygu regülasyonu ile duyguları kontrol altına almak ve yönetmek mümkündür. Bazı yöntem ve tekniklerle duygular daha da kontrol edilebilir bir hal almaktadır.
Ergenlerde Duygu Regülasyon Teknikleri Nelerdir?
Duygu, düşünce ve davranış döngüsü tekniğiyle, duygular belli bir anlam kazanmaktadır. Bu döngüdeki kavramlardan bir tanesinin olmaması bile sağlam bir düşünce yapısının oluşmasını engelleyecektir. Duyguların bir bütün içerisinde anlam kazanması önemlidir.
Duyguların yönlendirdiği durumun tersi şeklinde davranmak tekniği; insanların duygularını davranışlarına göre şekillendirmektedir. Fakat bu şekilde insanın bazen duygusuna göre davranması onu mutsuz edip psikolojisinin bozulmasına neden olabilmektedir. Örneğin; mutsuz olan bir insan suratı asık bir şekilde gezecektir. Kediden korkan bir insan duygusunun yönlendirdiği gibi davranarak kediden uzak kalmaya çalışacaktır. Duyguların yönelttiği davranışın tam tersi şekilde davranıldığında, yani mutsuz olan kişinin suratını asıp duracağına, kendini mutlu edecek şeylerle uğraştığını, kediden korkan bir insanın ise duygularının tam tersi şeklinde davrandığında kediye yaklaştığını görebiliriz.
O an ki hissedilen duygunun tersi şekilde aktivitelerde bulunmak; bu yöntemle birlikte yine mutsuz olan bir kimsenin onu mutlu edecek şarkılar dinleyerek moralinin yerine gelmesini sağlamak bu yönde olumlu bir davranış olacaktır.
Duygu Regülasyonu Bozukluğunu Gidermek için Ne Yapmalı?
Sağlıklı bir şekilde yaşamak; duygu regülasyonu ilesağlıklı bir düşünce yapısının oluşmasında, içinde bulunulan durumun önemli bir katkısı vardır. Mesela uyku düzeninin sağlanarak uykusuz kalmamak, dengeli beslenmek, herhangi bir hastalık durumunda hastalıktan kurtulmak için tedavi olmak daha olumlu ve sağlıklı düşünce yapısının oluşmasına yardımcı olacaktır.
Pozitif duygu ve düşüncelerin arttırılması; burada önemli olan kişiyi üzecek, moralini bozacak düşünce yapısından tamamen uzaklaşmak olacaktır. Mutlu edecek aktivitelerle uğraşmak veya düşünüldüğünde huzursuzluk veren düşünceleri kafadan atmak duygu regülasyonu bozukluğu pozitif yönde şekillenmesini sağlayacaktır.
Düşüncelerin değiştirilmesi; bu teknik ile olumsuzluk veren düşünceler yerine daha akılcı ve mantıklı düşünceler ile olumlu düşünmek daha fayda ve doğru bir davranış olacaktır. Negatif bir duygu ile karşılaşıldığı zaman önce sakin bir şekilde insanın kendini sorgulaması gerekmektedir. Ani tepki ve kararlar yanlış davranış biçiminin oluşmasına neden olabilecektir.
Bilinçli farkındalık egzersizi tekniği, ile olumsuz bir düşünce yapısıyla ve bir durumla karşılaşıldığı zaman bu düşünceden uzaklaşmak yerine, üzerine giderek daha doğru çözüme ulaşmaya çalışmak sağlıklı bir yöntem olacaktır. Böylece duygu regülasyonu daha sağlam bir şekilde temellenmiş ve sağlanmış olacaktır.
Görüntü manipülasyonu tekniği, ile zihinde rahatsız edecek şekilde oluşan görüntü ve resimleri ortadan kaldırmak mümkündür. Akılda kalan hatırlanmak istemeyen bir görüntü, sürekli zihnin bu düşünce ile oyalanmasını sağlayacaktır. Zihnimizde bu görüntünün şekli değiştirilerek veya farklı bir anlam kazanması sağlanarak kurtulmak temiz ve sağlıklı düşünce yapısının oluşmasını sağlayacaktır.
Hayal etme tekniği, ile zor ve içinden çıkılması olay olamayan bir düşünce yapısına girildiğinde, bu zorlu işten kurtulduğunu hayal etmek olumsuz düşünce yapısından kurtulmaya yardımcı olacaktır.
Self Regülasyon Nedir?
Self regülasyon, bir kişinin kendi enerjisini, duygu ve düşüncelerini yönetebilmesidir. Bir ortamda kendi duygularına sahip çıkarak, olması gerektiği gibi davranılmasını sağlayacaktır. Bir çocuk çok sevdiği bir hayvanı kaybettiği zaman duygularına hakim olmayı öğrenebilecektir.
Bir Çocuğun Self Regülasyonu ile Mücadele Ettiği Nasıl Anlaşılır?
Çocuklar belli davranış biçimleriyle bu mücadeleyi belli edebilirler.
- Bu tür sorunu olan çocuklarda disiplin sağlamak kolay olmayabilir.
- Çocuk sürekli öfke nöbetleri geçirebilir.
- Sosyal yaşantısına uyumda sıkıntı çekerler.
- Uyuşuk ve isteksiz bir ruh haline sahiptirler.
- Çocukla iletişim kurmak zor bir hal alır.
Çocuktaki bu durumun düzeltilmesinde, onu mutlu edecek oyunların oynanarak çeşitli eğitici aktivitelerle bu davranış biçiminin düzeltilmesi ve kontrol altına alınması sağlanabilecektir. Duygu regülasyonu ile daha sağlıklı bir düşünce yapısının oluşması sağlanacaktır.
Bir Cevap Yazın