Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline Kişilik Bozukluğu

Sınırda kişilik bozukluğu ya da borderline kişilik bozukluğu olarak bilinen rahatsızlık, kişinin yaşam kalitesini ciddi düzeyde etkilemekte ve günlük yaşam olaylarında istikrarsızlık sorunu ile baş etmesine neden olabilmektedir. Kişinin kendisi ve başkaları hakkındaki düşüncelerini etkileyen ciddi bir durumun varlığından söz etmek uygun olabilir. Kişinin kendisine ait bir öz imgesi bulunmaktadır ve bu öz imgeyi algılayış biçimi çok önemlidir. Duyguları ve davranışları kontrol etme zorluğu ortaya çıkarabilen bu rahatsızlık, günlük yaşamdaki düşünme ve hissetmeyi olumsuz yöne çevirebilmektedir.

Borderline kişilik bozukluğu özellikle ikili ilişkilerde kişinin çeşitli sorunlar ile karşılaşmasına sebebiyet verebilmektedir. Yoğun bir terk edilme korkusu yaşayan birey, bu kaygısını olumsuz haliyle yakın ilişkilerine ve arkadaşlık ilişkilerine yansıtabilmektedir. Yalnız kalmaya tahammül etmekte zorluk görülebileceğinden, kişi sık sık erkek/kız arkadaş değişikliğine gidebilir. Arkadaşlarını kendine bağımlı hale getirmeye çalışabilir, gösterdiği sık ruh hali değişiklikleri ile birlikte yoğun dürtüsellik, öfke yaşayabilir. Uzun ve tek bir ilişki istese dahi, gösterdiği yoğun duygusal değişiklikler ile birlikte insanlardan hızlıca uzaklaşabilir ya da insanları kendinden uzaklaştırabilir.

borderline kişilik bozukluğu erkekler
borderline kişililk bozukluğu kadın

Neler Okuyacaksınız?

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Yaygın olarak erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan borderline kişilik bozukluğu, zaman ilerledikçe daha da işin içinden çıkılmaz bir halin almasına sebebiyet verebilir. Durum genç yetişkinlik döneminde daha da ağır bir hal alabilir ve yaşın ilerlemesiyle birlikte biraz daha iyi şekilde kendini gösterebilir. Doğru tedavi uygulandığında kişi hızlı bir şekilde iyileşip yaşamını daha iyi bir hale taşıyabilir. Hayatın içerisinde tatmin edici düzeyde bir yaşam kalitesi elde edebilmesi için, mutlaka psikoterapilere başvurması gerekmektedir.

Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişi, kendisi için durumun neden sürekli aynı hale döndüğünü sorgulayabilir ancak genellikle kendi davranışlarının hatalı olduğunu görmekte zorlanacaktır. Psikoz ve nevroz adı verilen iki durumun arasında olan BKB, bu yüzden sınırda kişilik bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Kişinin herkesin hissettiğinden daha yoğun duygulanımlar ile yaşamını olumsuz etkileyen bir durumun varlığından söz etmek mümkündür.

Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişi, günlük olarak herkesin hissedebileceği düzeyde ortaya çıkan öfke, sevgi doluluk, dürtüsellik gibi durumları çok yoğun düzeyde yaşamaktadır. Yaşanan olayların direkt olarak kendi benliği ile alakalı olduğuna dair düşüncelerin varlığından söz etmek de mümkün olabilmektedir. Bu durum süreklilik kazandığında, kişi yaşama dair algılarında ciddi değişiklikler yaşayabilir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğunun belirtileri;

  • Yoğun bir terk edilme korkusunun varlığı,
  • Hayal dünyasında ayrılmaya karşı alınan aşırı düzeyde önlemler,
  • Ayrılmaya ve terk edilmeye önlem olarak yapılan intihar tehditleri, kendine zarar verme davranışları,
  • Bireyi kısa süre içerisinde aşırı idealize edip gördüğü en iyi insan olduğuna inanmak, daha sonra yeterince umursanmadığını düşünerek istikrarsız davranışlar oluşturmak,
  • Yoğun düzeyde ilişki kurma eğilimi, ilişkilerin arasında kendine zaman vermekten kaçınmak,
  • Kişinin öz kimlik ve öz imajına karşı hedeflerinde sürekli değişikliklerin görülmesi,
  • Bireyin kendisini kötü ya da hiç var olmamış gibi hissetmesi,
  • Strese bağlı paronayaların oluşumu,
  • Gerçekle temasın kesilmesi,
  • Dikkatsiz araba kullanmak,
  • Kumar oynamak,
  • Güvenli olmayan cinsel ilişkiler kurmak,
  • Aşırı yemek yemek, uyuşturucu kullanımı gibi dürtüsel ve riskli davranışların varlığı,
  • Yoğun mutluluk, sinirlilik, utanç ve endişe gibi ruh hali dalgalanmaları,
  • Sürekli devam eden boşluk hissi,
  • Öfke kontrolü sağlayamamak, çevresine karşı aşırı alaycı ya da sert olmak, fiziksel kavgaya girme isteği ve bazen de bunu uygulamak,

gibi çeşitli durumlar söz konusudur. Sürekli olarak bu durumlardan birini ya da birkaçını yaşayan kişinin mutlaka bir psikologdan yardım alması gerekmektedir. Psikolog eğer gerekliyse bir psikiyatri uzmanına göndererek, kişiyi ilaç tedavisine başlamaya da yönlendirebilir.

Borderline kişilik bozukluğu kişinin yaşam verimliliğini ciddi düzeyde düşürmektedir. Kişinin çeşitli olumsuz durumlarla baş etmesine neden olabilmekte ve sürekli acı çeker bir hal içerisine girmesine sebebiyet verebilir. Ayrıca uygunsuz davranışlar kendine ve yakınlarına zarar vermesine neden olabilir. İlerlemesi halinde kişide suçluluk duygularında ciddi bir artış gözlenebilir. Kişi bilinçsiz bir şekilde kendi önüne getirdiği durumları tekrar tekrar aynı halinde yaşayarak, bununla ilgili sorunlarla mücadele etmek zorunda da kalabilmektedir.

Borderline Olan Kişilerde İlişki ve Cinsel Hayat

Bordeline kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin cinsel hayatlarında da ciddi sorunların varlığından söz etmek mümkün olabilir. Yoğun bir ilgi isteğine ve terk edilme korkusuna sahip olan bu kişilerin, orgazm olmakta zorlandıkları görülebilir. Çünkü cinsel ilişkiden beklentileri genel anlamda farklıdır ve çoğunlukla haz almadıkları görülmektedir. Borderline kişiliklerin cinsel yaşamlarında karşı tarafın onları kullandıklarına dair bir ara inançları sık sık ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bunu yaşanması mecburi olan ve karşı tarafı kendine daha çok bağladığına inandıran bir durum olarak nitelerler.

Borderline kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin cinsel hayatlarında bir aktiflik görülebilir. Haz almadıkları halde çok sayıda eş değiştirme, aynı gün içerisinde birkaç kişiyle birlikte olma gibi eylemlerin varlığından söz etmek mümkündür. Kişiye uzun vadede zarar verebilme potansiyeli olan bu durumla baş etmek oldukça güç olabilmektedir. Bir süre sonra bağımlılık yaratabilen bir tarafının olduğunun ayrıca altını çizmek önemlidir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Olan Kişiye Nasıl Davranılmalıdır?

Borderline kişilik bozukluğu olan yakınları olan kişilerin, yakınlarını mutlaka bir psikologtan yardım almaya yönlendirmeleri gerekmektedir. Bu onlar için yapılabilecek en doğru eylemlerden biri olarak karşımıza çıkacaktır. Bunun yanı sıra, onların duygularını ifade etmelerine izin vermek, yine yapılabilecek doğru eylemlerin başında gelmektedir. Borderline yaşayan kişinin yakınları, kişinin duygularını biriktirmesine kesinlikle izin vermemelidir. Çünkü duyguların birikmesi ani öfke patlamaları, madde kullanım bozuklukları gibi çeşitli sorunların oluşumuna ortam hazırlayabilmektedir.

Borderline kişilik bozukluğu olan yakınları olan kişilerin sürekli ilgi gösteremiyor olsalar da, tedavilerini sürdürüp sürdürmedikleri ile ilgili takibi yapmaları faydalıdır. Çünkü ilgisiz hisseden bu kişilerin terapilere katılmama, ilaçları içmeme gibi eylemler gösterebileceğini unutmamak gerekir. Hasta yakınının kişi için yapabileceği en doğru eylem, onun sürecini yakından takip etmek olacaktır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Erkeklerde ve Kadınlarda Kendini Nasıl Gösterir?

Borderline kişilik bozukluğunun yaygın olarak kadınlarda daha çok görüldüğü bilinmektedir. Dünya toplumlarında yapılan araştırmalarda, hemen hemen her toplumda kadınların oranının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Erkeklerde daha az ortaya çıkan bu durum, genellikle madde kullanım bozuklukları, seks bağımlığı, kendine zarar verme, öfke kontrol bozuklukları ile karakterize şekilde ortaya çıkmaktadır. İlgiye ve yalnız kalmama isteğini direkt olarak belli edemeyen ve ifade etmekte zorlanan erkekler, tutarsız ve istikrarsız hareketleri ile bu sorunu yaşadıklarını açığa çıkarırlar.

Borderline kişilik bozukluğu kadınlarda daha çabuk kendini belli etmektedir. Kadınların ilgiye ve umursanmaya olan yoğun ihtiyacı ve bunu çok fazla belli ediyor olması, çeşitli hatalar yapmasına sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca aynı döngüsel durumlarla aynı sorunları direkt olarak yaşamasına neden olduğunun ayrıca altını çizmek önemlidir. İstanbul psikolog olarak hizmet veren kurumumuzda takibi yapılan bu rahatsızlık, başka şehirlerde yaşayan danışanlarımıza online olarak destek sağlamak için de uygun olmaktadır. Dolayısıyla kişiler bu alanda uzmanlaşmış psikologlarımıza güvenerek hizmet alabilir, yaşadığı bu sorundan kurtulma imkanına sahip olabilir.

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published.