Majör depresyon yada majör depresif bozukluk, toplumda ve bireylerde yaratacağı etkiler göz önünde bulundurulduğunda göz ardı edilememesi gereken ciddi ruhsal problemlerden bir tanesidir. Ruhsal hastalıklar içerisinde günlük yaşantıyı, aktiviteleri, hareket ve etkinlikleri en çok etkileyen hastalıklardan bir tanesidir. Depresyon diğer adıyla çökkünlük yaşayan bireyler, hayattan eskisi kadar keyif almamaya başlarlar. Majör depresif bozukluk; umutsuzluk, karamsarlık gibi olumsuz hisler üzerine kurulu bir rahatsızlıktır.
Ancak her karamsarlık, mutsuzluk, durgunluk hali majör depresif bozukluk değildir. Kesin bir şey söyleyebilmek için bazı verilere ve belirtilere ihtiyaç vardır. Görülen belirtilerin gün içerisinde tüm gün ve en az son 15 gündür devam ediyor olması gerekmektedir. Görülen bazı belirtiler şöyledir;
- Günün büyük çoğunluğunu kaplayan mutsuzluk, umutsuzluk, karamsar olma hali
- Daha önce keyif alınarak yapılan işlerden keyif almama durumu
- Yeme bozuklukları, aşırı ve hızlı kilo alıp-verme
- Uyku bozuklukları, aşırı uyku-uykusuzluk
- Fazla düşünme, süreklilik gösteren konsantrasyon bozukluğu
- Tekrar eden ölüm ve intihar planları
Belirtilerin sayısı, görülmesi süresi ve sıklığı, neden olduğu problemlere göre depresyonun şiddeti ve sahip olduğu özellikler değişkenlik gösterebilmektedir.
Neler Okuyacaksınız?
Kronik Depresyon Belirtileri
Kronik depresyon, süreklilik gösteren bir depresyon çeşididir. Distimi olarak da bilinmektedir. Şiddeti, majör depresyona göre daha hafiftir ancak görülme süresi çok daha uzundur. Bu nedenle olağan yaşantıyı oldukça olumsuz etkilemektedir. Doğru tanı koyulabilmesi için en az iki yıl devam etmiş depresyon belirtileri, yavaş başlangıç ve kronik ilerleyiş gerekmektedir.
Distimi, kişiden kişiye değişmekle birlikte çoğunlukla bireyin sosyal yaşantısını ve işlevlerini koruyabildiği bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip bireyler, enerjilerinin büyük kısmını işlerine ayırırlar. Ancak aile, hobiler, sosyal çevre gibi konuları gözden çıkararak bu gibi durumlara zaman ayırmayı tercih etmezler. Bu nedenle evlilik ve aile yaşantılarında sık sık problemlerle karşılaşırlar.
Kronik depresyon, depresyonun daha hafif bir türüdür. Depresyonda da olduğu gibi kadınlarda görülme yüzdesi, erkeklere oranla iki kat fazladır. Kronik depresyon tanısı koyulabilmesi için, kişinin iki yıl boyunca neredeyse her gün depresif bir duygu duruma sahip olması ve bu belirtinin görülmediği sürenin iki aydan fazla olmaması en önemli belirtilerden bir tanesidir. Bununla birlikte bazı belirtiler şöyledir;
- Benlik saygısının yitirilmesi
- Karamsarlık
- İçe kapanma
Bu belirtiler en sık rastlanan belirtilerdir. Uyku ve yeme bozuklukları, cinsel isteksizlik gibi belirtiler depresyona kıyasla daha seyrek görülmektedir. Ancak sabahın ilk saatlerinde yaşanan durgunluk, düşünceli ruh hali sık sık görülebilmektedir.
Küçük yaşlarda maruz kalınan taciz, istismar gibi travma etkisi yaratabilecek durumları yaşamış kişilerde çok genç yaşlarda görülebilmektedir.
Minör Depresyon Nedir?
Minör depresyon, majör depresyona kıyasla daha hafif atlatılabilen depresyon türüdür. Majör depresyon kadar ağır geçmez ve intihar riski daha düşüktür. Erken tanı ve doğru tedavi uygulandığı takdirde kısa sürede iyileşebilmek mümkündür.
Minör depresif bozukluk, majör depresif bozukluk kadar uzun sürelerde ve ağır belirtilerle görülmemektedir. Belirtilerin en az birkaç hafta sürmesi gerekmektedir. Bu belirtiler genellikle hayattan keyif alamama, üzüntü, karamsarlık gibi hallerdir. Eğer gelip geçici bir durum gözleniyorsa çok ciddi bir durum söz konusu değildir. Ancak tedavi edilmemesi durumunda majör depresyona kadar gidebileceğinden doğru tanı ve tedavi oldukça önemlidir.
Majör Depresyon Neden Olur?
Çoğu ruhsal rahatsızlıkta da olduğu gibi majör depresif bozuklukların ortaya çıkışının da tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, biyolojik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilmektedir. Biyolojik durumda, beyin kimyasallarında görülen serotonin hormonundaki dengesizlik kişiyi derin bir üzüntü ve karamsarlık haline sokabilmektedir.
Bununla birlikte olumsuz düşünce yapısı, aile travmaları, sosyal çevrede olumsuz düşünen insanlarla birlikte olmak bireyin daha mutsuz, daha üzgün bireyler olmasını ve depresyon halini tetikleyebilecek en önemli etkenlerdir.
Majör Depresyondan Nasıl Kurtulunur?
Majör depresif bozukluk ve diğer ruhsal hastalıklarda kullanılan en yaygın tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. İlk aşamada kişiyi rahatlatmak ve semptomları hafifletmek adına çeşitli reçeteler yazılmaktadır.
Bununla birlikte majör depresif bozukluk ve benzer rahatsızlıklarda en sık uygulanan yöntemlerden birisi de psikoterapidir. Psikoterapi, alanında uzman psikolog ve psikiyatristler tarafından gerçekleştirilen, ilaç tedavisini desteklemek ve semptomlar hafifletmek noktasında oldukça etkili bir yöntemdir.
Ölüm ve intihara eğilimin yüksek olduğu durumlarda ise hastaneye yatışın sağlanması ve bir süre yatarak tedavi edilmesi doğru olacaktır.
Bir Cevap Yazın