Vajinismus kadınlarda görülen bir tür cinsel işlev bozukluğudur. Diğer cinsel bozukluklara göre kadınlarda en çok görülen cinsel işlev bozukluğu diyebiliriz. Batı ülkelerinde daha az görülen bu rahatsızlık Uzak Doğu ülkelerinde ve ülkemizde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Teşhis edildiği taktirde kısa bir sürede tedavisi mümkün olan bu hastalık 100 kadının 2’sinde görülen yaygın bir rahatsızlıktır.

Vajinismus kadınlarda cinsel ilişkiye girmek istediği halde ilişkiye girememesi durumu olarak ifade edilir. Kadın kendini bir şekilde erkeğin karşısında eksik hisseder ve cinsel ilişki sırasında kasılır. Bu nedenle ilişkiye giremez. Bu kasılmalar sadece cinsel ilişki bölgesinde olabileceği gibi tüm vücutta da meydana gelebilir.

Neler Okuyacaksınız?

Vajinismus Çeşitleri

Bu hastanın ne zaman başlamış olması hastalığın çeşidini belirler. Bu rahatsızlık ilk kez cinsel ilişkiye girecek kadında görülebileceği gibi düzenli ilişkiye giren bir kadında sonradan ortaya da çıkabilir. Hastalığın iki çeşidi vardır.

  • Primer vajinismus
  • Sekonder vajinismus

olarak bilinir.

Primer Vajinismus Nedir?

Vajinismus kadının ilk kez cinsel ilişkiye gireceği zaman ortaya çıkan kasılmadır. Bunun ortaya çıkmasındaki asıl sebep ise ilk gece korkusudur. Kadın sadece ilişkiye karşı değil bacağının arasına yaklaşan herhangi bir nesneye karşı da aynı kasılmayı yaşar, bu nedenle herhangi bir fitil kullanamaz ya da bu bölgeye uygulanacak bir ilaç da kullanamaz.

Sekonder Vajinismus Nedir?

Sekonder vajinismus rahatsızlığının temelinde yine korkular vardır. Sekonder vajinismus cinsel yaşantı normal seyrinde devam ederken sonradan ortaya çıkan kasılmadır. Bu kasılmaya sebep olan ise yaşadığı herhangi bir zorlu durum olabilir. Bunlar jinekolojik bir muayene esnasında korkulması, düşük yapılması, kürtaj yaptırmak zorunda kalması ya da çok zor yapılan bir doğum sonrası olabilir.

vajinismus cinsel terapi

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus nedenleri nedir diye baktığımızda %90’nında psikolojik kaygılar varken, %10’unda organik yani yapısal nedenler bulunmaktadır. Yapısal nedenleri incelemek bizim alanımıza girmez. Ancak psikolojik nedenlerini birlikte inceleyelim.

Vajinismusa Sebep Olan Psikolojik Nedenler

Vajinismus aslında vücudun bir savuma mekanizmasıdır. Bu şekilde, kişi kendisini koruma amacını gütmektedir. Bunun nedeni ise kişinin bilinçaltında yatmaktadır.

  • Yaşadığımız toplum içinde bize öğretilen ahlak kuralları, ayıp, günah gibi korkularımızın zihne yerleşmiş olması, ilk gece hakkında edinilen yanlış bilgiler kişide yabancı biri ile birlikte olma korkusuna sebep olur.
  • Genç kızlara küçük yaşlardan itibaren öğretilen “kızlık zarının çok önemli olduğu ve mutlaka korunması gerektiği” düşüncesi de vajinismus nedenleri arasındadır.
  • Ebeveynler tarafından sürekli “bacaklarını ört kızım, eteğini indir, ayıp”, “erkeklerle konuşma, mesafeli ol” gibi abartılı yaklaşımların da genç kızlara küçük yaşlardan itibaren bilinçaltına işlenmesi vajinismusa yol açan sebeplerdendir.
  • Vajinismusa yol açan sebeplerden bir tanesi de ilk gece hikayeleridir. Genç kızların etrafındaki kişilerden anlatılan ilk gece hikayelerinde çok ağrılı geçtiği, kanamalı geçtiği, acı duyacağı hissi ile kişinin zihninde bir korku oluşur.
  • Geçmişte yaşanan cinsel taciz ve tecavüz gibi olaylar kişilerin zihninden atamadığı kara bir gün olarak kalırken, batı ülkelerinde en çok rastlananan vajinismus sebepleri arasındadır.
  • Cinsel tabular, kültürel ve ahlaki değerler, dini öğretiler de ülkemizde en çok görülen vajinismus nedenleri arasındadır.
  • Daha öncesinde herhangi bir sıkıntı yaşamamış iken doğum, düşük yapma , kürtaj, kötü bir şekilde gerçekleşen jinekolojik muayene gibi olaylar sonrasında da vajinismus gelişebilmektedir. 
  • Çiftlerin cinsellik konularında yetersiz ve yanlış bilgileri ve önyargıları sebebiyle yaşanan korku ve panik de vajinismus nedenleri arasındadır.
cinsel terapi ile vajinismus

Vajinismusdan Kurtulmak ve Bilişsel Yaklaşımlar

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere vajinismus nedenleri %90 psikolojik olduğu için tedavi yöntemi de %90 psikolojik yöntemlerle olacaktır. Bu konudaki tecrübelerimiz gösteriyor ki; genellikle 2-3 ay süren psikoterapi, 6-8 oturumda sonlanır. 1-2 görüşme ve danışmanlıkla normalleşen hafif olgular olduğu gibi daha uzun süren zor vakalar da olabilir. Vajinismustan kurtulmak için cinsel terapi almalısınız. Bu konuda detaylı bilgilendirme için cinsel terapi ve terapi yöntemleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published.